2021. március 31., XIII. évfolyam 2. szám

 
 
 

Kedves Piarista Öregdiákok!

Az új koronavírus megjelenése óta rendkívüli időket él a világ. Járvány pusztít, ami generációk óta nem tapasztalt mértékű nyomot hagy maga után. Gondolnunk kell mindenekelőtt az elhunytakra, akiknek a szervezete nem tudott megküzdeni a vírus támadásával. A piarista családnak is van kiket gyászolnia a járvány bő egy éve után. Itt vannak körülöttünk a betegségen túljutó tömegek, akik megszenvedték vagy akár a jövőre nézve is hordozzák a vírus egészségügyi következményeit. Végül ott vagyunk valamennyien, akikben nehezen eltörölhető nyomot hagy a koronavírus: iskola, munka, közösségi együttlétek, családi és baráti összeölelkezések, templomi szertartások – sorolhatnánk mindennapjaink megannyi fontos területét és pillanatát, amelyeket alapjaiban írt át a járvány elleni védekezés.

Idén már a második nagyhétre fordultunk úgy, hogy nem tudunk majd a szokott módon ünnepelni. Nagyhéten, amikor a katolikus egyház az emberiség leggazdagabb liturgiájával vezet be minket Isten legcsodálatosabb titkaiba, különösen is fájó, hogy a szent háromnapot és a húsvétot is fizikai korlátok és távolságok között élhetjük csak át. Tetszik vagy sem, megint azt fogjuk megélni, hogy az életünket felforgatták. Felforgatta a koronavírus. Valóban. De vajon megállunk-e ennél a tapasztalatnál? Vagy hagyjuk-e az Istennek, hogy még inkább felforgassa az életünket? Semmi nem forgatta föl jobban az emberiség életét, mint Urunk kereszthalála és föltámadása – nemcsak kétezer éve megtörtént egyszeri eseményként, hanem a mai napig érvényes valóságként.

Tuba Iván, sokunk piarista hittanára írja: Jézus életében, halálában és föltámadásában Isten áthidalta a minket tőle elválasztó szakadékot, és „ennek elfogadása nem az ész harakirije: a hit és a remény lehetővé teszik az észnek, hogy kerek világnézetet alkosson, és ennek megfelelő életet irányítson”. Nincs az a világjárvány és fizikai távolságtartás, ami ezt a szakadékot újranyitja. Az idei nagyhét és az idei húsvét is arra hív minket, hogy hagyjuk az Úristennek felforgatni az életünket. Mert ahogy Tuba Iván piaristásan folytatja húsvét üzenetéről: „Felelősséggel tartozunk önmagunknak: rendet kell teremtenünk az életünkben.”

Áldott húsvéti készülődést kívánva:

Török Bernát
főtitkár

 
 
 

Értéktárba kerültek a Piaristák

A mosonmagyaróvári piarista öregdiákok felterjesztésére a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda bekerült a Mosonmagyaróvári Települési Értéktárba. Az emléklap ünnepélyes átadására egy meghitt ünnepség keretében az iskola kápolnájának falai között került sor. Köszönjük a Város elismerését!
Tovább...

Lányok előtt is nyitva

A lányok előtt is megnyitotta kapuit a gödi Piarista Szakképző Iskola és Kollégium. Az idén 30. jubileumát ünneplő iskola - az országban elsőként - 2018-ban indította el pilot programként a szakképzést előkészítő, azaz orientációs évfolyamát. Az előkészítő évfolyamon már nem csak a fiúk, de a lányok szakmaválasztását is segítik a gödi szakemberek.
Tovább...

Elindulunk az erények útján

„Legyen a nagyböjt minden keresztény számára megújuló tapasztalat Isten szeretetéről, amelyet Krisztusban ajándékozott nekünk, és amelyet nekünk is minden nap tovább kell ajándékoznunk a felebarátunknak, főleg a szenvedőnek és a rászorulónak. Csak így részesülhetünk gazdagon a húsvét örömében.” /Benedek pápa/
Tovább...
 
 

Felvétel alsó tagozatra Nagykanizsán

  • határideje: 2021. április 16.
  • módja: elektronikusan, a Kréta rendszeren keresztül
  • körzethatára: nincs
Tovább...

Szederkényi Pál öregdiák interjúinak ötödik része

"A Piar egy életérzés, melybe belatartozik a focikapukért zajló harc is" - Szász Keve
Tovább...

Bérmálkozási felkészítő online formában

Idén is két bérmacsoportot indítottunk: az egyik 9. évfolyamos, a másik 8. évfolyamos diákokból áll. A covid járvány miatt mindkét csoport felkészítése online történik. A kecskeméti iskola híre.
Tovább...
 
 

Állami kitüntetések tanárainknak és öregdiákoknak 2021. március 15-én

Szívből gratulálunk Havas István és Wettstein József piarista szerzetestanároknak, valamint Dr Perczel András, Dr Csanády László, Dr Zlinszky János, Dr Balázs Pál, Dr Grynaeus András és Dr Mák Kornél öregdiák-társainknak!
Tovább...

30 éves osztálytalálkozó Kecskeméten

A Kecskeméten 1991-ben Futó Béla és Sárközi Sándor osztályában érettségizettek 2021. 09. 18-án szombatra tervezik 30 éves találkozójukat. A hálaadó szentmisét a piarista templomban, ezt követően az évfolyam-találkozót a piarista gimnáziumban tartják. dr. Cseh László


Piarista Öregdiák Borkóstoló április 29-én

A Piarista Bor és a Szalon hagyományaiba illeszkedve meghirdetjük a Piarista Öregdiák Borkóstoló-sorozatot, amelyet Habány Levente öregdiáktársunk (Bp92b), nemzetközi borbecsüs tart. Magyarország borai csodálatosak és nemzetközi szinten elsőrangú minőséget mutatnak fel.
Tovább...
 
 

Angoltanárt keresünk!

 

 
A nagykanizsai Piarista Iskola pályázatot hirdet középiskolai angoltanári állás betöltésére.
 
 
  Tovább...  
 
 

Understanding Generation Z

 

 
Angol nyelvű piarista tanulmány a Z generációról.
 
 
  Tovább...  
 
 

Iskola a fogolytáborban

Mit csinál egy piarista a fogolytáborban, ahol gyakran csak néhány keksz, egy kis kenyér és a földből kiásott fagyott cékla a napi fejadag? Természetesen iskolát szervez, illetve Kovács Mihály esetében hozzá kell tenni: és feltalál.
Tovább...

Interjú Dr. Csanády Lászlóval

Dr. Csanády László 1989-ben érettségizett Budapesten, Dr. Nemes György osztályában. Magas állami kitüntetése kapcsán készült vele gyorsinterjú tudományos munkájáról, gimnáziumi éveiről.
Tovább...

A szabadság határai

Két, vallással összefüggő, közelebbről a katolikus kereszténységet érintő ügyben is döntött az Alkotmánybíróság február elején. Az ügyek hátteréről Schanda Balázs alkotmányjogászt, a testület tagját kérdeztük.
Tovább...
 
 
 

LEGYÉL A SZERKESZTŐTÁRSUNK!

Ezen az ONLINE BEKÜLDŐ FELÜLETEN várunk minden olyan jó
szándékú írást, fényképet és internetes tartalmat, amely a Diákszövetségnek
a piarista kapcsolatokat erősítő küldetésével és értékrendjével összhangban van.
A beküldött anyagokra nem mindig van lehetőségünk külön reagálni, illetve
terjedelmi okokból azok nem feltétlenül kerülhetnek bele a hírlevélbe.

A hónap végén kiküldésre kerülő hírlevelek lapzártája mindig folyó hó huszadika.

TERJESZD TE IS A HÍRLEVELET!

Kérjük, továbbítsd hírlevelünket minden olyan barátodnak, ismerősödnek, akik a piarista iskolák és öregdiák-élet iránt érdeklődhetnek - köszönjük!

Ha valaki szeretné rendszeresen kapni a hírlevelet vagy esetleg le kíván róla iratkozni, katt ide: FEL- ÉS LEIRATKOZÁS

A korábbi évfolyamok hírlevelei között böngészhetsz az ARCHÍVUMBAN

 
 
 
 

IMPRESSZUM:

Kiadja a Magyar Piarista Diákszövetség
Felelős kiadó:
Strommer Pál elnök

Alapító szerkesztő:
Mikecz Tamás

Szerkesztőbizottság:
Morvay Levente, Móczár Gábor,           
Mikecz Tamás, Török Bernát

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Honlap:
www.mpdsz.hu

Közösségi média:
www.facebook.com/MagyarPiaristaDiakszovetseg

Szerkesztőség:
kommunikacio@mpdsz.piarista.hu

Irodai cím:
1052 Budapest, Piarista köz 1.